Często słyszymy, że jesteśmy tym, co jemy. W takim powiedzeniu można znaleźć bardzo wiele prawdy, szczególnie, że mikroelementy, wszystkiego co zjemy, przenikają bezpośrednio do krwioobiegu i tkanek ciała. Dlatego tak ważne staje się pytanie o to, co warto położyć na talerzu. Niestety każdy organizm jest inny, dlatego będzie potrzebował innego pożywienia do prawidłowego funkcjonowania. Dieta lekkostrawna to nic innego jak spożywanie pokarmów, których trawienie nie będzie dużym wysiłkiem dla układu pokarmowego. Taki sposób żywienia stosujemy często podczas doraźnych lub przewlekłych schorzeń związanych z trawieniem. Czy dieta lekkostrawna jest zdrowa, czy wyklucza odchudzanie i czy może być dobra? Na te, oraz parę dodatkowych pytań dotyczących diety lekkostrawnej, postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Kto powinien korzystać z lekkostrawnych posiłków

Nasz układ pokarmowy to, dosłownie, metry korytarzy i skomplikowana maszyna, która działa nieprzerwanie przez całą dobę. Bardzo duża część zapotrzebowania kalorycznego jest wykorzystywana na funkcje życiowe organizmu, w tym również na trawienie. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że proces, który odpowiada za przetwarzanie jedzenia w energię, to dla układu pokarmowego trudne i często wycieńczające zadanie. Z tego względu czasami potrzebujemy skorzystać z posiłków, które sprawią, że układ trawienny odpocznie. Takich sytuacji może być wiele i niekoniecznie oznaczają one od razu chorobę. Najczęstszy moment, w którym sięgamy po dietę lekkostrawną to zatrucie pokarmowe, wymioty i biegunki oraz zgaga lub niestrawność. Takie jedzenie wykorzystuje się także w czasie okresu rekonwalescencji – na przykład po ciężkim zabiegu lub operacji. Dieta ta jest przeznaczona również dla wszystkich osób, które cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego, w tym żołądka, jelit, wątroby czy trzustki. Nawet jeśli nie możemy utożsamić się z żadnym, z powyższych problemów, możemy raz na jakiś czas skorzystać z kuchni lekkostrawnej profilaktycznie, lub aby dać trochę “oddechu” układowi pokarmowemu. Takie posiłki będą również dobrym rozwiązaniem po zakończeniu ciężkiej, restrykcyjnej diety, związanej na przykład z ćwiczeniami siłowymi i budowaniem sylwetki.

Na czym polega dieta lekkostrawna

Zwykle mylimy pojęcie diety zdrowej, z dietą lekkostrawną. Choć łatwo strawne jedzenie może być zdrowe, nie wszystko co zdrowe, będzie łatwo strawne. Doskonałym przykładem są surowe warzywa czy strączki. Pomimo wielkiego ładunku witamin i pozytywnych mikroelementów, biała bułka jest lekkostrawna, podczas gdy sałatka ze świeżych warzyw już nie. Dieta lekkostrawna polega na dostarczaniu pożywienia, które nie będzie drażniło żołądka i jelit, a jego trawienie nie przysparza dużego trudu. Przejdźmy do podstawowych zasad diety lekkostrawnej zaczynając od pokarmów, które mogą się w niej znaleźć. Przede wszystkim należy wyeliminować dania tłuste i smażone, pokarmy zawierające dużą ilość włókna i błonnika, a także strączki i w dużej mierze przyprawy – szczególnie te ostre. Czyli wszystkie tłuste mięsa i ryba oraz sery. Surowe warzywa, smażone jajka, panierki a także chleb wieloziarnisty, ocet, musztarda, ketchup, kupowane sosy. Odpadają także alkohole, napoje gazowane i kawa oraz kwaśne soki czy cytrusy. Możemy zatem sięgać po produkty takie jak chude mięso i ryby, twarogi z małą zawartością tłuszczu, makarony i kasze, a także sucharki. Dobrze sprawdzą się również gotowane warzywa, masło i tłuszcze roślinne. Jeśli chodzi o napoje należy ograniczyć się do wody, kompotu z gotowanych owoców lub słabej herbaty. Kolejny istotny element to przygotowanie posiłków w diecie lekkostrawnej. Wszystko powinno być podane w formie wyjściowej produktu, lub gotowane oraz przygotowywane na parze. Nie smażymy.

Pokarmy lekkostrawne

  • Makaron, ryż, kasze, sucharki, białe pieczywo (najlepiej czerstwe)
  • Gotowane jajka
  • Gotowana marchewka, dynia, buraki, lub pietruszka
  • Gotowane dojrzałe owoce
  • Chude, gotowane lub przygotowywane na parze mięso
  • Nie tłuste ryby, takie jak na przykład dorsz, również przygotowywane na parze
  • Masło oraz oleje roślinne
  • Klasyka gatunku – kisiel
  • Miód
  • Woda i słaba herbata

Czego powinniśmy unikać podczas stosowania diety lekkostrawnej

  • Tłuste sery, sery pleśniowe
  • Jajka smażone
  • Pełnoziarnisty chleb
  • Napoje gazowane, alkohol oraz kawa
  • Tłuste smażone mięso i ryby
  • Warzywa strączkowe
  • Owoce cytrusowe
  • Wszelkiego rodzaju sosy, octy, musztarda i ketchup
  • Cebula, czosnek
  • Pieprz i inne ostre przyprawy

Czy taki sposób żywienia jest zdrowy?

Ładunek zdrowotny każdej diety, w dużej mierze, będzie zależał od nas. W każdym wariancie dietetycznym, również kiedy potrzebujemy na chwilę lub permanentnie, przerzucić się na pokarmy lekkostrawne. Możemy wybrać opcję leniwą, w której na talerz będzie trafiało głównie białe pieczywo z masłem i plasterkiem szynki, albo postarać się o to, żeby dieta lekkostrawna była bogata w mikro składniki i witaminy. Przepisów możemy szukać u profesjonalnych dietetyków lub w internecie. Możemy także pobudzić swoją kreatywną stronę, popatrzeć na listę składników i zaszaleć. Jeśli zdecydujemy się na zdrowy tryb takiego odżywiania, będziemy mieć dostępny cały arsenał dań, które złagodzą proces trawienia, ale będą równocześnie zdrowe i pyszne.

Czy dieta lekkostrawna przeszkadza w odchudzaniu?

Przejście na dietę lekkostrawną nie oznacza, że automatycznie zaczniemy przybierać na wadze. Tutaj należy poruszyć poprzedni wątek, ponieważ odpowiedź na to pytanie, także jest uzależniona od naszych decyzji. Bez tworzenia niepotrzebnych dywagacji, odwołajmy się do panujących trendów żywieniowych i najnowszych badań. Podstawą do kontroli wagi i sylwetki poprzez jedzenie, jest zachowanie odpowiedniego balansu między spożywanym białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Do tego należy także dodać zapotrzebowanie kaloryczne, dostosowane do planów sylwetkowych i parametrów ciała. Nie ma żadnych przeszkód i przeciwwskazań zastosowania tych obliczeń w diecie lekkostrawnej. Mamy przecież do dyspozycji mięso, warzywa i tłuszcze roślinne oraz jajka i chude sery, a także węglowodany w czystej postaci, takie jak makaron lub ryż. Czyli wszystkie składniki, które pozwolą stworzyć zdrową i zbilansowaną dietę. Dlatego niestety musimy zrezygnować ze zwalania przysłowiowej “oponki”, na konieczność lekkostrawnego jedzenia.

Lekko i smacznie – kilka pomysłów na pyszne lekkostrawne posiłki

Dania, które chronią przewód pokarmowy przed nadmiernym wysiłkiem, mogą być również bardzo smaczne. Podajemy przykład czterech posiłków na cały dzień, których przygotowanie, w zależności od umiejętności kulinarnych, nie powinno zająć dużo ponad godzinę. Na lekkostrawne śniadanie można przygotować kawę zbożową i białe bułeczki z masłem i musem z jabłka. Przykładowy lunch może zawierać banany i sok z gotowanych warzyw. Obiad możemy przygotować gotując na parze indyka i pietruszkę oraz marchew. Jeśli kolację lubimy jeść na słodko, świetnie sprawdzi się chudy twaróg z dodatkiem cynamonu i łyżką miodu oraz lekka herbata. Woda pita regularnie, przez cały dzień, jest doskonałym towarzyszem każdej diety.

Jedzenie dla każdego

Każdy, nawet najsilniejszy organizm potrzebuje czasami wytchnienia. Z tego powodu, dieta lekkostrawna to dobry wybór dla każdego – nawet raz na jakiś czas. Nie należy także przejmować się wpływem takiego odżywiania na wagę i zdrowie – to zawsze będzie zależało od naszych chęci i kreatywności. Zazwyczaj lekkostrawne dania musimy jeść tylko przez dany okres czasu. W takim przypadku warto wynieść na piedestał zdrowie i pozostać w postanowieniu. Jeśli dieta lekkostrawna, z konieczności, stała się codziennością, również nie ma powodu do zmartwień. W takim wypadku wszelkie wątpliwości rozwieje wizyta w gabinecie dietetycznym. Profesjonalny dietetyk będzie w stanie zbilansować kalorie i wartości odżywcze, oraz podpowiedzieć masę przepisów, które będziemy mogli przygotować sami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here