ODŻYWIANIE W CZASIE DIETY

Jadłospis stosowany w diecie może się nam wydać dość monotonny z uwagi na spożywanie zupy kapuścianej. Właściwie towarzyszy nam ona każdego dnia. Nie ma jakiś ściśle określonych godzin kiedy musimy ją spożywać – jemy kiedy mamy ochotę przynajmniej raz dziennie w ilościach jakie chcemy. Nawet zalecane jest jej jedzenie w dużych ilościach i jak najczęściej. Kapusta zawiera spore ilości witaminy C i ma doskonałe działanie na żołądek oraz wspomaga pracę jelit. Przed przystąpieniem do diety warto zapoznać się z przepisem na zupę kapuścianą.

PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚCIANĄ

Składniki:

1 x główka kapusty białej lub włoskiej,
4 x duże cebule (najlepiej ze szczypiorkiem),
2 x papryki (najlepiej zielone),
1 x pęczek selera naciowego,
4 – 6 świeżych, średnich pomidorów,
1 x kostka rosołowa (wiele osób nie używa z uwagi na dużą ilość soli, tłuszczu i konserwantów),
Przyprawy wg uznania: pieprz, bazylia, czosnek, curry, koper, pietruszka (zupy nie wolno solić). Z przyprawami można poeksperymentować, ważne żeby nie przesadzić ponieważ brak soli powoduje, że zupa wydaje się mdła.
Przygotowanie:

Kapustę, po umyciu i obraniu z brudnych liści, szatkujemy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę a paprykę i seler na małe kawałki. Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej zalać je wrzątkiem i poczekać 3 minuty – wtedy skórka sama schodzi) i dodajemy w całości. Wstawiamy około 3 litrów wody (dodajemy kostkę, jeżeli stosujemy), wrzucamy pokrojone warzywa i pomidory. Gotujemy przez około 10 – 15 min aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie i wtedy doprawiamy przyprawami gotując jeszcze na małym ogniu około 3 minut.

 

ZALECENIA OGÓLE

Pijemy 2 litry wody nie gazowanej dziennie,
Można też pić kawę bez cukru, zieloną herbatę i soki warzywne
Owoce jemy tylko świeże (te przetworzone zawierają najczęściej cukier),
Warzywa jemy surowe lub gotowane na parze,
Mięso najlepiej chude,
Nie wolno spożywać alkoholu, napojów gazowanych i pieczywa.
JADŁOSPIS NA POSZCZEGÓLNE DNI
Dzień 1 – poza zupą możemy spożyć owoce w dowolnych ilościach, najlepiej jabłka, pomarańcze, arbuza czy melona (nie wolno bananów),
Dzień 2 – jemy zupę i warzywa – najlepiej te zielone, liściaste (sałata, brokuły, por),
Dzień 3 – zupa kapuściana oraz warzywa i owoce,
Dzień 4 – możemy spożywać mleko (do woli) i banany (max cztery sztuki) oraz obowiązkowo zupa kapuściana,
Dzień 5 – tego dnia możemy zjeść około 20 dkg chudej wołowiny i 6 pomidorów i przynajmniej raz na dzień zupa,
Dzień 6 – wołowina lub ryba i warzywa (tyle ile chcemy) i zupkę,
Dzień 7 – możemy zjeść ryż (najlepiej brązowy), warzywa i ostatnie porcje zupy kapuścianej.
Jak widać jadłospis nie jest specjalnie urozmaicony i raczej nie dostarcza zbyt dużej ilości kalorii. Stosując dietę kapuścianą warto ograniczyć trochę wysiłek fizyczny (brak forsownych ćwiczeń czy treningów). W odżywianiu ważniejsze od przestrzegania ilości jest spożywanie określonych produktów w określone dni – ten program ma wyregulować nasze metabolizm. Dlatego nie można zamieniać pozycji w jadłospisie ani jeść owoców tego dnia kiedy nie ma ich w planie. Stosując tę dietę przez siedem dni będziemy mogli cieszyć się jej efektami w postaci zrzuconych kilogramów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here