CZY WARTO STOSOWAĆ DIETĘ
Tak jak praktycznie każda dieta odchudzająca taki i dieta kapuściana ma swoje wady i zalety. Warto podczas jej stosowania jak najlepiej wykorzystać jej skuteczność i zminimalizować ryzyka jakie ze sobą niesie. Przede wszystkim trzeba je najpierw poznać, dlatego zachęcam do przeczytania poniższych informacji.
WADY DIETY
Jedną z największych wad diety kapuścianej jest jej monotonność – codziennie trzeba zjeść porcję zupy. Dodatkowo gotujemy ją bez soli co powoduje, że jest mdła w smaku i ciężko ją doprawić. Takie małe urozmaicenie posiłków może być wyzwaniem dla osób lubiących bogactwo smaków.
Mimo, że kapusta zawiera wiele cennych witamin i minerałów to nie dostarcza ona wielu potrzebnych składników do organizmu. Występuje deficyt witaminy B, oraz minerałów – wapnia, żelaza i magnezu. Z tego powodu dieta trwa tylko siedem dni bo dłuższy okres może spowodować anemię, zaburzenia rytmu serca oraz osłabia procesy regeneracji organizmu (brak białka). Podczas diety warto uzupełniać braki stosując suplementy z witaminami.
W początkowej fazie diety mogą pojawić się niepożądane objawy w postaci złego samopoczucia, osłabienia i przemęczenia, senności, zawrotów głowy, nudności a nawet wymiotów. To reakcja organizmu na zmianę sposobu odżywiania – objawy nie muszą występować u wszystkich, to sprawa indywidualna. Warto pić w tym okresie dużo wody niegazowanej.
Najważniejsze wady
- Monotonia posiłków – spożywamy mało urozmaicone posiłki,
- Brak ważnych składników odżywczych – dieta uboga w witaminę B, wapń, żelazo,
- Możliwe złe samopoczucie – bóle głowy, osłabienie, nudności,
- Efekt jo-jo – duże prawdopodobieństwo jego wystąpienia.
ZALETY DIETY
Do najważniejszych zalet diety kapuścianej należą skuteczność, efektywność i prostota. Stosowanie diety przynosi efekty w postaci zrzucenia od 2 do 8 kilogramów w ciągu siedmiu dni jej trwania. Zasady diety są banalne co nie zmienia faktu, że ich przestrzeganie będzie wymagać od nas silnej woli.
Poza właściwościami odchudzającymi kapusta – główny składnik diety – dostarcza do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Stosując jadłospis diety uzupełnimy na pewno niedobory witaminy C oraz potasu. W kapuście znajdziemy również witaminę A i E oraz minerały takie jak wapń, fosfor czy siarkę.
Duża zawartość błonnik pozytywnie oddziałuje na metabolizm oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Żołądek jest stymulowany do pracy a oczyszczające właściwości błonnika usuną resztki pożywienia z jelit.
Najważniejsze zalety
- Skuteczna i efektywna – utrata od 2 do 8 kilogramów,
- Krótka – dieta trwa tylko 7 dni,
- Prosta – nieskomplikowany jadłospis oraz jasne zasady,
- Zdrowa – kapusta zawiera sporo witamin i minerałów,
- Oczyszczająca – błonnik stymuluje pracę układu trawiennego i oczyszcza jelita.
Jak można przeczytać dieta kapuściana ma swoje wady i zalety szczególnie w kwestiach zdrowotnych. Z jednej strony kapusta jest warzywem bogatym w witaminy i minerały z drugiej strony dieta ogranicza dość znacznie inne składniki mineralne. Dlatego dieta jest tak krótka (7 dni) ponieważ dłuższy okres mógłby się niekorzystnie odbić na zdrowiu.