Szybkie tempo życia sprawia, że często zapominamy o tym, by prawidłowo zadbać o zdrowie. Kiedy dopadnie nas niespodziewana, mocna, infekcja, sięgamy zazwyczaj po wszelkiego rodzaju leki i suplementy diety, żeby zapobiec chorobie w przyszłości, zapominając o najbardziej naturalnych źródłach mikroelementów i witamin, jakimi są nieprzetworzone pokarmy, a także zioła. Wśród nich można wyróżnić kozieradkę. Bardzo popularna jako lek, kosmetyk, a także przyprawa, stosowana od dziesiątków lat na bliskim wschodzie, gdzie doceniono jej ogromną gamę możliwości. Czym jest kozieradka, na co może pomóc, a także w jakiej formie możemy ją nabyć? Oto kilka podstawowych informacji.

Grecka koniczyna

Kozieradka przez lata zyskała wiele nazw. Greckie siano, grecka koniczyna, czy boża trawka. Jest to roślina, którą cechuje wiele właściwości medycznych. Wspomaga leczenie cukrzycy, chorób skóry, a także oczu. W kuchni, możemy ją wykorzystać jako przyprawę o mocnym aromacie, natomiast w kosmetyce jest stosowana z powodzeniem, jako lek przeciw wypadaniu włosów. Bożą trawkę wykorzystuje się także w kulturystyce, ponieważ ma bardzo dobry wpływ na cały układ metaboliczny. Zawiera fosfor, wapń, a także potas i magnez. Jest bogata w witaminę A, B6 oraz C, a także w kwas foliowy i niacynę.

Jak działa kozieradka?

W medycynie wykorzystywane są głównie same ziarna zioła. Duża część pozytywnych efektów działania kozieradki, to poprawa procesów trawiennych. Ekstrakty zawarte w roślinie wyścielają błonę śluzową żołądka, co zabezpiecza ją przed szkodliwym działaniem kwasu solnego i pepsyny. Napar z nasion może także wspomóc apetyt i poprawić proces trawienie. Dzieje się tak, ponieważ substancje zawarte w kozieradce zwiększają wydzielanie śliny, oraz soków żołądkowych. Kolejną ważną zaletą jest pobudzenie perystaltyki jelit, co może być bardzo pomocne podczas zaparć lub wzdęć. Boża trawka potrafi także zahamować proces włóknienia wątroby i zwalczać pasożyty oraz bakterie, w układzie pokarmowym. Warto także wspomnieć o właściwościach przeciwnowotworowych, które ujawniają się jako hamowanie wzrostu komórek rakowych w jelitach. Kozieradka utrzymuje także odpowiedni poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki temu staje się bardzo dobrą profilaktyką choroby miażdżycowej, a także dolegliwości cukrzycowych. Kozieradka potrafi zwalczyć także wiele grzybów i bakterii.

Bakterie zwalczane przez kozieradkę

  • Drobne ustroje powodujące infekcje

  • Rzęsistek pochwowy

  • Gronkowiec złocisty

  • Pałeczka ropy błękitnej

  • Bakterie odpowiedzialne za powstawanie zapalenia płuc

Kozieradka w kosmetyce

Jest to roślina, która słynie głównie z tego, że jest świetnym antidotum na wypadające włosy. Zawarte w niej elementy dbają o elastyczność włosa, wspierają także porost i pielęgnują skórę głowy. Dlatego kozieradka jest obecna w wielu kosmetykach i szamponach, służących do pielęgnacji skóry. Oprócz włosów, zastosowanie kosmetyczne zioła opiera się także o choroby skóry. Boża trawa bierze udział w pielęgnacji cery, niszcząc ogniska trądziku i wygładzając skórę, a także lecząc stany łojotokowe.

Boża trawka, boskie mięśnie

Grecką koniczynę stosuje się także w kulturystyce. Z uwagi na swoje właściwości wspierające metabolizm i układ pokarmowy, może być niezbędna pomocą podczas budowania masy mięśniowej, w której dieta jest elementem kluczowym. Poprawia apetyt, przyspiesza metabolizm, dobrze działa na funkcjonowanie jelit, a także pomaga w przetwarzaniu insuliny. Kozieradka zabija także wiele bakterii, które mogą powstawać przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Z uwagi na te właściwości roślinę można często nabyć, jako suplement diety w pigułkach, w sklepach z odżywkami treningowymi lub w aptece. Roślinę możemy nabyć także bez problemu w sklepach online.

Orientalna przyprawa

Kozieradka jest także używana w przemyśle gastronomicznym. W wielkoformatowej produkcji jest elementem tworzenia sztucznego syropu klonowego, musztardy czy przyprawy curry. W domu możemy wykorzystać głównie jej ziarenka, których specyficzny aromat i smak, to dobry dodatek do wielu potraw. Zmielone nasionka mają mocno orzechowy aromat i charakterystyczny, lekko pikantny smak. Dlatego w domowej kuchni możemy używać ich do zrobienia musztardy, jako dodatek do mięs i dań kuchni tajskiej, a także do potraw z ryb, mięs i wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych. Świetnie sprawdzi się także jako przyprawa do kiszenia ogórków, a także dodatek hummusów, past do chleba i orientalnych zup.

Wszechstronne wykorzystanie

Śmiało można stwierdzić, że kozieradka to bardzo wszechstronna roślina, której nasiona i liście warto mieć w domu. Szczególnie, że stojące w zamkniętym pojemniku, z dala od słońca, nie psują się. Boża trawka ma zastosowanie w medycynie, wspomagając procesy trawienne, a także dbając o odpowiedni poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jest elementem kosmetyków dbających o skórę głowy i włosy, a także o kondycję cery. Będzie dobrym suplementem treningowym, sprawdza się też świetnie w kuchni. Jest więc jednym z ziół o najbardziej szerokim zastosowaniu, a jej wykorzystanie przyniesie wiele zdrowotnych zalet. Jest to również roślina, o dużej tradycji, dlatego jej działanie zostało dokładnie przetestowane, w każdej kategorii. Kozieradkę możemy kupić najczęściej w formie liści, ziarenek, lub w formie wygodnych pastylek do łykania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here