Kultura dalekiego wschodu od zawsze kojarzy się ze specyficzną filozofią, jedyną w swoim rodzaju architekturą, a także ze sztukami walki i naturalną medycyną, której słupki popularności rosną z dnia na dzień, również w krajach europejskich. Chińczycy od wieków uprawiają rośliny i zioła, które są wykorzystywane do leczenia wielu chorób. Jednym z najbardziej znanych, tamtejszych ziół, jest morwa biała. Od lat była stosowana jako środek przeciwgorączkowy, ostatnio jednak jej popularność znacznie wzrosła, kiedy na światło dzienne wyłoniły się jej kolejne funkcje. Wśród nich, przede wszystkim, bardzo pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej.

Morwa biała

Jest to drzewo, które uprawia się w Chinach o setek lat, a od XIX wieku także w Europie. Potrafi osiągać wysokość nawet 10 metrów. Posiada bardzo gęsto osadzone liście, a owoce przypominają podłużne maliny lub jeżyny, koloru białego. W zastosowaniach medycznych i dietetycznych wykorzystuje się korzeń, liście i owoce morwy białej. Owoce są słodkie w smaku i można je jeść na surowo. Z tego powodu sprawdzają się jako składnik konfitur, naparów, nalewek, a także jako przekąska sama w sobie. Liści i korzenia używa się głównie do przyrządzania naparów. Zawarty w nich ekstrakt jest wykorzystywany także do produkcji suplementów diety, sprzedawanych w formie pigułek, a w Azji także w formie kosmetyku do pielęgnacji skóry. Morwa jest także kojarzona z jedwabiem, ponieważ stanowi pożywienie dla larw jedwabników, a pomimo tytularnego koloru, jej owoce mogą być także czerwone i czarne.

Działanie

Kiedy możemy liczyć na pozytywne działanie morwy białej? Jej główną zaletą, jest mocne działanie przeciwgorączkowe. Oprócz tego, posiada także wiele innych funkcji. Owoce zawierają fruktozę i sacharozę oraz flawonoidy, dzięki temu wpływają pozytywnie na gospodarkę cukru we we krwi, a także na choroby cukrzycy i schorzenia układu krwionośnego. Te mikroelementy usuwają także z organizmu wolne rodniki, co wpływa pozytywnie na jelita, stając się elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. W liściach znajdziemy wiele witaminy z grupy B, które mają bezpośredni wpływ na produkcję białych krwinek, a także działanie układu nerwowego i prawidłową pracę mózgu. Posiadają również substancje antyoksydacyjne, wapń i żelazo. Ekstrakt z liści może pomóc także w trakcie mocnego kaszlu. Morwa biała skusiła jednak klientów głównie, swoimi niedawno odkrytymi, właściwościami odchudzającymi. Mikroelementy, zawarte głównie w liściach i korzeniach, blokują rozkład węglowodanów oraz zmniejszają wchłanianie cukrów, dzięki temu znacząco przyspieszają spalanie tłuszczu. Badania, w tej sprawie, przeprowadzili amerykańscy i włoscy naukowcy, którzy po próbach klinicznych zgodzili się co do tego, że roślina znacząco wpływa na proces odchudzania. Morwa biała działa także moczopędnie i pobudza laktację.

Działanie morwy białej

  • Antywirusowe

  • Hamuje powstawanie komórek nowotworowych

  • Niweluje stany zapalne

  • Pomaga w zwalczaniu przeziębienia i grypy

  • Przyspiesza spalanie tłuszczu

  • Obniża gorączkę

  • Wpływa pozytywnie na regenerację wątroby

  • Zapobiega miażdżycy

Wykorzystanie morwy białej

Wykorzystanie morwy białej jest bardzo proste i pozostawia dużą możliwość kombinacji. Korzeń i liście nadają się do produkcji wszelkiego rodzaju gorących herbat i naparów. Wystarczy zalać je wrzątkiem i dodać inne składniki, takie jak imbir, miód czy cytryna. Owoce mają bardzo szeroką gamę wykorzystania. Można je spożywać na surowo, jako przekąskę, lub wykorzystać jako dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, owsianek, konfitur i soków. Mają słodki smak, dlatego często wykorzystuje się je także w nalewkach i syropach. Morwa występuje także pod postacią ziaren, które namoczone w wodzie mogą być częścią deserów lub sosów.

W jakiej postaci najlepiej kupić morwę białą?

Zastosowanie i sposób wykorzystania poszczególnych elementów będzie zależał przede wszystkim od tego, na jakim działaniu zależy nam najbardziej. Warto jednak pamiętać, że morwa biała jest bardzo niedroga, pod każdą postacią. Dlatego na początku spokojnie można zaopatrzyć się w różne formy rośliny, po czym sprawdzić, która będzie najbardziej dogodna dla nas. W sprzedaży znajdziemy suplementy diety na bazie morwy, korzeń, liście, owoce, owoce suszone i ziarna.

Renesans naturalnej medycyny

Ostatnimi czasy, można zaobserwować rosnącą modę na zdrowe życie. Czytamy etykiety produktów przed zakupem, skandujemy hasła mówiące o tym, że ruch to zdrowie, oraz, że jesteśmy tym, co jemy. W ten nurt bardzo dobrze wpisują się zioła i rośliny wykorzystywane w medycynie naturalnej, takie właśnie jak morwa biała. Od wieków znana w Chinach, od jakiegoś czasu jest hodowana także w Europie. Rośnie dziko w Afryce i na wyspach Pacyfiku, a w Polsce można ją spotkać jako ozdobę wielu parków. Morwa biała jest bogata w witaminy i mikroelementy, które wspierają wiele ważnych funkcji organizmu. Ekstrakty z liści i nasion mogą stanowić dobrą profilaktykę anty chorobową, a ostatnio udowodniono także, że pomagają spalać tłuszcz. Dlatego warto wypróbować ją pod postacią choćby nalewki. Na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here