Poszerzając wiedzę na temat medycyny naturalnej, trafiamy na wiele wspaniałych roślin i ziół, które od lat, z powodzeniem są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, gastronomicznym, a także w kosmetycznym. Jedną z takich roślin jest wiesiołek. Możemy go spotkać praktycznie wszędzie, choć głównie na terenach dzikich i nieużytkach. Ma zieloną długą łodygę z płaskimi listkami, a jego znak rozpoznawczy to żółte kwiaty, które rozkwitają dopiero po zmroku. Jednym ze sposobów, na dobre wykorzystanie wiesiołka, jest produkcja oleju na jego bazie. Bierze on udział w leczeniu nadwagi, niepłodności, a także utrzymuje odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Jakie jeszcze zalety posiada olej z wiesiołka? Pod spodem kilka najważniejszych cech tego naturalnego leku.

Olej z wiesiołka

Roślina pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie rdzenni Indianie wykorzystywali ją setki lat temu, do leczenie bólu i przyspieszania procesu gojenia ran. Dzisiaj, można ją także znaleźć w Europie. W Polsce rośnie ponad 30 gatunków wiesiołka. Choć w ziołolecznictwie wykorzystuje się łodyżki, listki i kwiaty, za najbardziej wartościowe uchodzą nasiona, z których przygotowuje się olej. Proces tłoczenia oleju z wiesiołka powinien odbywać się na zimno, w temperaturze nie przekraczającej 40°C, zapewnia to zachowanie wszystkich najważniejszych wartości. Ma delikatny, lekko słodki smak i oliwny aromat, dlatego świetnie sprawdzi się w kuchni. Można użyć go także do produkcji domowych maści, lub znaleźć w drogeriach i aptekach, jako jeden ze składników wielu kosmetyków.

Zdrowy tłuszcz

Jak działa olej z wiesiołka? Poza dobrym smakiem, ma również bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Zawdzięczamy to przede wszystkim substancjom, które znajdują się w jego składzie, a są to między innymi kwasy z grupy omega B6, kwas linolenowy i gamma-linolenowy. Witamina E, a także bogactwo minerałów, w tym selen, wapń, magnez i cynk. Kwasy z grupy omega B6 obniżają poziom cholesterolu, poprawiając tym samym działanie układu krążenia. Kwasy linolenowe wpływają na dobrą kondycję włosów i paznokci. Olej z wiesiołka jest wykorzystywany także do leczenia chorób serca i miażdżycy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru czy choroby wieńcowej. Przyspiesza także gojenie ran i regenerację stawów oraz kości, po ciężkich urazach. Olej z wiesiołka może być także dobrym remedium dla Pań, w trakcie menstruacji. Uśmierza bóle miesiączkowe, wpływa na pozytywny nastrój i dba o równowagę układu hormonalnego. Z tych powodów, o suplementacji oleju z wiesiołka, mogą także pomyśleć pary starające się o potomstwo. Warto także wspomnieć o pozytywnym działaniu kwasów tłuszczowych na układ nerwowy i pracę mózgu. Dlatego spożywanie wiesiołka pod postacią oleju, może także poprawić pamięć i koncentrację. Mówi się również o cudownych właściwościach odchudzających, ponieważ wiesiołek oddziałuje na proces trawienia, znacznie przyspieszając metabolizm. Z tego względu może być duża pomocą w walce z nadwagą.

Olej z wiesiołka w kosmetykach

Gotowy olej jest wykorzystywany także w przemyśle kosmetycznym. Można go znaleźć w kremach, maściach i balsamach. Pomaga utrzymać prawidłowe pH skóry, zapobiega łuszczeniu się skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych i selenu, cynku, a także magnezu, odświeża cerę i zapobiega jej starzeniu się. Ma także działanie nawilżające i kojące, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu blizn, profilaktyce anty trądzikowej, a także w codziennej pielęgnacji. Olej z wiesiołka jest również składnikiem wielu odżywek do włosów, których systematyczne wykorzystywanie wzmacnia włosy i dba o skórę głowy. Do tego celu, można także wykorzystać sam olej, taki sam, którego będziemy używać w kuchni.

Wiesiołek na talerzu

Gastronomiczne wykorzystanie oleju z wiesiołka jest bardzo szerokie, a granicę będzie wyznaczać wyobraźnia. Warto jednak pamiętać, że aby wartości zdrowotne były jak największe, należy stosować olej tylko na zimno. Choć ma on wysoką temperaturę dymienia, w trakcie smażenia lub pieczenia, straci wiele ważnych mikroskładników. Jeśli chodzi o wykorzystanie kuchenne, możemy o nim myśleć tak, jak o oliwie. Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do sałatek i sosów. Można na jego bazie przygotować także proste przekąski. Na przykład świeży chleb maczany w mieszance oleju z wiesiołka, z małym dodatkiem octu balsamicznego i pieprzu. Olej można także wykorzystać do przygotowania domowego guacamole, dodając kilka łyżek do zblendowanego awokado, z dodatkiem przypraw i soku z limonki.

Moc po stronie natury

Pomimo tego, że na rynku istnieją tysiące specyfików, tabletek i suplementów diety, zawsze warto skorzystać z naturalnych medykamentów, na przykład takich jak olej z wiesiołka. Natura ma wielką moc, a właściwości roślin, są znane od wieków. Należy jednak pamiętać, że jak mówi stare porzekadło, zdrowie jest w łyżce. Co oznacza, że wszystko może być dobre, nie należy jednak przesadzać z ilością. Tak samo sprawa wygląda w przypadku oleju z wiesiołka, który jest bardzo zdrowy, ale także bardzo kaloryczny. Dlatego jeśli poza zastosowaniem kosmetycznym, chcemy również wprowadzić go do kuchni, dobrze jest sprawdzić tabelę kaloryczności i mieć to na uwadze. Szczególnie, jeśli walczymy z nadwagą. Jest to jedyny minus, który może płynąć ze stosowania oleju z wiesiołka, ponieważ reszta jego właściwości oznacza same zalety dla naszego organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here