Pokrzywę kojarzymy wszyscy, pewnie z dzieciństwa. Była postrachem spacerów w lesie i nad jeziorem. Wywoływała ogromne pieczenie, pozostawiając na skórze czerwony rumień. Pewnie wtedy nie wpadlibyśmy na to, że pokrzywa, oprócz przykrych konsekwencji, ma także wiele zalet zdrowotnych. Jest bogata w minerały i żelazo, ma działanie antybakteryjne, a także moczopędne. W jaki sposób możemy wykorzystać wszystkie zalety pokrzywy? Kiedy powinniśmy jej unikać? Pod spodem krótki opis funkcji, zalet i przeciwwskazań, związanych z tą piekącą rośliną.

Pokrzywa

To roślina zamieszkująca najczęściej wszystkie “dzikie” tereny. Można ją znaleźć w parkach, lasach, w okolicy jezior, a także w bliskiej odległości od morskiego wybrzeża. Potrafi osiągać wysokość kilku metrów, ale zazwyczaj nie przekracza 100 centymetrów. Łatwo poznać ją po ciemnozielonych liściach w kształcie serca, które są pokryte delikatnymi, białymi, włoskami. Łodyga jest jasna i cienka. Pokrzywa rośnie w Europie, ale także w Azji, czy Ameryce Północnej. Jej właściwości zdrowotne są znane od lat na całym świecie. Bardzo często pojawia się w ziołowych suplementach diety, ale także jako dodatek do potraw, lub w formie herbaty.

Zdrowotne działanie

Przez lata odkryto bardzo wiele właściwości rośliny. Aż ciężko uwierzyć, ile dobroci możemy wyciągnąć z dziko rosnącego krzaka, którego pewnie wcześniej nie docenialiśmy. Pokrzywa jest często nazywana naturalnym antybiotykiem, ponieważ posiada właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Pomaga w wydalaniu złogów i działa moczopędnie, usuwając nadmiar mocznika i oczyszczając organizm. Wspomaga gojenie ran, redukuje stany zapalne, łagodzi bóle. Przyjmowanie pokrzywy może także zahamować wypadanie włosów i poszerzać naczynia krwionośne. Wyciąg z liści stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego, podczas kamicy, czy artretyzmu. Roślina pomaga także zredukować problemy z przerostem prostaty. Wpływa także pozytywnie na działanie trzustki i wątroby oraz oczyszcza układ trawienny.

Co znajdziemy w pokrzywie

  • Wapń
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Magnez
  • Potas
  • Sód
  • Krzem
  • Jod
  • Witaminy A, B2, B5, C i K
  • Histaminę
  • Sole mineralne
  • Flawonoidy
  • Fitosterole

Pokrzywa będzie także świetnym lekiem na problemy z metabolizmem, dolegliwości trawienne, czy ból brzucha. Jest również dobrym apetyzerem. Picie naparu, jedzenie zup lub dodawanie świeżych liści pokrzywy do dań, wzmaga apetyt i przyspiesza tempo trawienia.

Pokrzywa w kuchni

Liście rośliny dają niezliczone możliwości kulinarne. Można wykorzystać je do przygotowania sosów, zup kremów, koktajli, a także sałatek. Świetnie sprawdzą się również jako ciekawy dodatek do jogurtów z owocami. Najbardziej popularnym wykorzystaniem, pozostaje jednak napar lub herbata z liśćmi pokrzywy. Napar możemy przygotować sami, mocząc liście w gorącej wodzie, lub kupić gotowy, w kształcie torebek z herbatą. Taki gorący napój jest bardzo dobry w smaku. Przypomina lekko zieloną herbatę, z nutami mięty. Liście pokrzywy mają lekko pikantny smak, dlatego dobrze podkreślają aromat innych potraw. Oryginalni cukiernicy używają jej nawet przy pieczeniu ciast, nadając im specyficzny aromat i lekko zielony kolor.

Kosmetyki

Ekstrakty z pokrzywy mogą być przydatny, również poza kuchnią. Pokrzywa znajduje także duże wykorzystanie w produkcji kosmetyków. Jest często składnikiem szamponów i odżywek do włosów, ponieważ ma działanie anty łupieżowe i wzmacniające. W dużym stopniu hamuje także wypadanie włosów, tym samym wspierając ich porost. Zioło znajdziemy także w kremach i maściach, służących do walki z przetłuszczającą się cerą i trądzikiem.

Przeciwwskazania

Zbyt duże spożycie pokrzywy może zaowocować kilkoma negatywnymi konsekwencjami. Główną z nich, będzie wypłukanie za dużej ilości soli mineralnych z organizmu. Na dawkę powinny uważać także osoby chore na cukrzycę, ponieważ pokrzywa ma wpływ na gospodarkę cukru w organizmie. Powinniśmy być uważni także podczas przebycia w niedawnym czasie zabiegu chirurgicznego, a także w trakcie przechodzenia chorób nerek i posiadania zbyt dużej ilości żelaza we krwi, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom. W tych przypadkach suplementacje pokrzywy należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem.

Ciekawa historia pokrzywy

Jest to roślina o wieloletniej historii, której lecznicze właściwości doceniał sam Kopernik, lecząc nią bóle nerek, a nawet Hipokrates, który uważał, że pokrzywa, to jedno z najzdrowszych ziół. W starożytnym Rzymie była używana jako lek na bolące stawy i kości, a popiołem z liści posypywało się rany, w celu szybszego gojenia. Była także wykorzystywana jako lek na zatrucia pokarmowe, gruźlicę, cukrzycę i przeziębienia. Kiedyś traktowaliśmy pokrzywę, jak zwykły chwast, który przysparza dużego bólu i pieczenia. Dzisiaj, kiedy roślina została przebadana przez naukowców, a jej zalety zdrowotne są wiedzą powszechną, ciężko dalej spoglądać na nią, jak na przeszkadzający krzak. Jest to roślina o niesamowitych właściwościach, w której drzemie duża moc uzdrawiania, uśmierzania bólu, a także dbania o skórę i włosy. Pokrzywę możemy nabyć w formie tabletek, zawierających ekstrakt rośliny, lub w naturalnej postaci czy jako wygodne torebki do zaparzania naparu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here