Witaminy to niezbędny składnik do poprawnego działania organizmu. Mają wpływ na to jak się czujemy, jak trawimy, jak śpimy, jak chudniemy i jak tyjemy, a nawet na to, w jaki sposób się opalamy. Nie można lekceważyć ich w codziennej diecie, zatem warto wiedzieć, jakie mają funkcję i czym grozi ich niedobór. Przyjrzyjmy się bliżej witaminie B, a właściwie grupie witamin B, w której skład wchodzi kilka ważnych elementów.

Witamina B

To grupa 8 witamin, z których każda ma inną funkcję. Znajdziemy je w wielu pokarmach spożywczych, takich jak mięso, warzywa i nabiał. Są bardzo łatwo rozpuszczalne w wodzie i nie pozostają w układzie krwionośnym, dlatego warto pamiętać o ich systematycznym uzupełnianiu. Grupa tych witamin odpowiada przede wszystkim za dobre działanie układu nerwowego i odpornościowego, ale także za przyswajanie kalorii i przetwarzanie ich w energię, a także za wchłanianie ważnych mikroelementów z pożywienia. Przyjrzyjmy się pokrótce każdej witaminie z grupy B.

  • B1 Tiamina

  • B2 Ryboflawina

  • B3 PP

  • B5 Kwas pantotenowy

  • B6 Pirydoksyna

  • B7 Biotyna

  • B9 kwas foliowy

  • B12 Kobalamina

B1 Tiamina

Tę witaminę możemy spotkać we wszelkiego rodzaju produktach pełnoziarnistych, a także brązowym ryżu i warzywach strączkowych. Jej główne zadanie to przetwarzanie węglowodanów w energię, której potrzebujemy każdego dnia. Odpowiada także za gojenie się blizn i ran, jest też składnikiem leków przeciwbólowych.

B2 Ryboflawina

Źródłem tej witaminy są ryby, nabiał i mięso, ale także migdały, fasola i słonecznik. Ryboflawina dba o sprawne działanie błon śluzowych w organizmie i odpowiada za przyswajanie lipidów oraz aminokwasów. Dba także o zdrowie oczu i ostrość widzenia.

B3 PP

Lubicie masło orzechowe? To dobrze, ponieważ jest ono jednym z najlepszych źródeł witaminy B3. Obok niego, znajdziemy ją także w migdałach, produktach pełnoziarnistych, ale także w mięsie, rybach i w kaszy gryczanej. Główna funkcja tej witaminy to wspomaganie wytwarzania czerwonych krwinek – jest więc kluczowa dla zdrowego życia. Jako jedyna, z grupy witamin B, PP może być syntezowana w organizmie, co oznacza, że mamy zdolność samodzielnego wytwarzania tego związku. Są to jednak ilości niewystarczające, dlatego ważne, by dostarczać ją ze źródeł zewnętrznych.

B5 Kwas pantotenowy

Kwas pantotenowy można znaleźć w jajkach, grzybach, słoneczniku, orzechach włoskich, a także w otrębach pszennych, mleku, serze pleśniowym i rybach. Ten związek chemiczny odpowiada za kilka bardzo ważnych funkcji naszego ciała. Ma bezpośredni wpływ na pracę serca i wspomaga trawienie cukrów, białka i tłuszczu. Wspomaga także proces trawienny i gojenie się ran.

B6 Pirydoksyna

Ten składnik znajdziemy w drożdżach, mięsie i rybach, a także w produktach zawierających dużą ilość skrobi. Pirydoksyna ma za zadanie budowę czerwonych krwinek, stabilizację ciśnienia i pracy serca.

B7 Biotyna

Biotynę znajdziemy w szpinaku, ryżu, grzybach, a także w jajkach i orzechach. Ta witamina również spełnia ważna rolę, wspomagając utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi i przyswajanie ważnych mikroelementów.

B9 kwas foliowy

To witamina, o której słyszeli chyba wszyscy przyszli i obecni rodzice. Lekarze radzą zażywanie tego składnika w trakcie planowania ciąży i w okresie brzemiennym, głównie z uwagi na jego pozytywny wpływ na kształtowanie się narządów niemowlaka i ochronne przed wadami wrodzonymi. Kwas foliowy jest także niezbędny w procesie tworzenia DNA i w trakcie podziału komórkowego. Możemy go znaleźć w zielonych warzywach, takich jak szpinak, brokuły czy brukselka, ale również w jajkach, mięsie i soczewicy. Niestety kwas foliowy jest bardzo ciężko przyswajalny z pożywienia, co oznacza konieczność jego suplementacji.

B12 Kobalamina

Ostatnią witaminą, którą wyróżniamy w grupie witamin B, jest Kobalamina. Znajdziemy ją w mięsie, rybach i nabiale. Zapobiega miażdżycy i chroni przed podwyższonym poziomem cholesterolu. Ma także wpływ na sprawny proces trawienia białka.

Niedobór witaminy B

Skutków niedoboru witamin z grupy B może być wiele. Problemy z układem trawienia i przyswajania substancji takich jak cukry, białka i tłuszcze do organizmu. Złe funkcjonowanie układu krwionośnego – zbyt mała ilość czerwonych krwinek, brak ochrony przed miażdżycą. Brak witaminy B może też oznaczać problemy ze zdrowiem oczu i ostrością widzenia, a także z prawidłowym funkcjonowaniem serca i układu krwionośnego. Brak odpowiedniej ilości tego makroskładnika może mieć także negatywny wpływ na szybkość gojenia się ran, krzepliwość krwi, a także złą gospodarkę lipidów i aminokwasów, oraz zbyt duży poziom cholesterolu. W skrajnych przypadkach mogą także wystąpić problemy skórne i stany depresyjne.

Jak dostarczać odpowiednią ilość witaminy B

Przede wszystkim nie należy bardzo martwić się wyżej wypisanymi skutkami niedoboru. Są to przypadki ekstremalne, a witamina B jest wszechobecna w produktach, które spożywamy na co dzień. Jeśli jednak zauważamy u siebie jeden z symptomów niedoboru tego składnika, warto zastanowić się czy na naszej liście zakupów znajdują się produkty z powyższej listy. Witaminę B można także brać w tabletkach, kupowanych w aptece bez recepty. Możemy zdecydować się na kompleks witamin, który będzie zawierał wiele witamin z jednej grupy, lub kupić witaminę z konkretnym oznaczeniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here