Zielona herbata, to chyba jeden z najbardziej znanych, gorących napojów, na całym świecie. Zyskała wielką sławę, dzięki szerokiemu spektrum pozytywnego działania, a także przez delikatny smak i wspaniały aromat. Zielona herbata jest także wykorzystywana poza gastronomią, znajdziemy ją w kosmetykach i perfumach. Jej wieloletnia historia, oraz tradycja parzenia to ukłon kultury dalekiego wschodu, w stronę cudownych właściwości i odmładzającego działania tego napoju.

Zielona herbata

Warto wiedzieć, że zaraz po wodzie, jest to najpopularniejszy napój w Chinach i Japonii oraz prawdopodobnie najstarsza herbata na świecie. Jest uprawiana głównie na dalekim wschodzie, gdzie po zebraniu listków, podgrzewa się je, by zapobiec procesom fermentacji i zatrzymać w środku najważniejsze wartości i mikroskładniki. Zielona herbata jest bogata w witaminy C,B,K i E, a także w polifenole, antyutleniacze i katechiny. Ma w sobie również dużo cynku, potasu i manganu, a także miedź, fluor i wapń. Jest więc prawdziwą bombą mikroelementów i minerałów! Jej smak i aromat są bardzo delikatne, ale różnią się między sobą, w zależności od miejsca plantacji, sposobu zbierania i dodatków. Herbata jest także świetnym napojem orzeźwiającym, który możemy pić z powodzeniem w gorące dni, chłodząc go dużą ilością lodu.

Właściwości, nie tylko zdrowotne

Pozytywnych skutków spożywania zielonej herbaty jest bardzo dużo. Poprawia kondycję cery i wygląd skóry. Jest wykorzystywana przy leczeniu trądzika, a także jako środek przeciwzmarszczkowy. Pomaga w walce z cellulitem. Herbata jest także dobrą profilaktyką przeciw chorobie wieńcowej, udarom i zawałom serca. Ma pozytywny wpływ na nastrój, działając kojąco na system nerwowy i obniżając ciśnienie krwi. Stymuluje układ krążenia, chroni dziąsła, a także zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które skutecznie zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. Zielona herbata poprawia także pamięć i zmniejsza ryzyko miażdżycy. W diecie odchudzającej, wpływa na przyspieszenie metabolizmu i usprawnia działanie wątroby.

Jak zaparzyć dobrą, zieloną herbatę

Warto pamiętać, że aby uzyskać najlepszy smak i wartości płynące z picia zielonej herbaty, należy pilnować odpowiedniego sposobu przygotowywania napoju. Bardzo ważna będzie temperatura wody, które powinna wynosić między 70, a 80°C. Zieloną herbatę najlepiej zaparzać w specjalnym dzbanku, lub sitku herbacianym. Ilość jest kwestią indywidualną i będzie zależała od tego, jak silny aromat i smak chcemy uzyskać. Czas parzenia powinien wynosić maksymalnie kilka minut. Jeśli przedobrzymy, herbata może okazać się kwaśna w smaku, a przede wszystkim mogą zniknąć jej wartości odżywcze. Jeśli nie dysponujemy odpowiednim sprzętem, możemy także zaparzyć herbatę w kubku, używając do tego specjalnego papierowego filtra, przypominającego ten, którego używamy do parzenia kawy. Jeśli zaś nie mamy czasu, lub zależy nam na łatwości parzenia, można zakupić zieloną herbatę, także w wygodnej formie torebek.

Herbaciane kosmetyki

Ekstrakt z liści zielonej herbaty możemy znaleźć także w wielu kosmetykach. Ma bardzo przyjemny, świeży i nie drażniący zapach, dlatego jest często motywem przewodnim mydeł do rąk, żeli pod prysznic, szamponów, a także damskich perfum. Dzięki właściwościom związanym z dbaniem o pielęgnację skóry i profilaktyką przeciwzmarszczkową, zielona herbata jest także umieszczana w kremach i maściach. Jej odżywcze wartości działają także kojąco i potrafią zwalczać trądzik, zapobiegając przy tym, przetłuszczaniu się skóry.

Kila smaków, kilka odmian

Jeśli lubimy zieloną herbatą pitą z torebek, to niewątpliwie znak, że powinniśmy się wybrać do sklepu z herbatą i spróbować wersji nie mielonej oraz kilku różnych odmian, dla porównania walorów smakowych, które mogą być wielce zaskakujące. Szczególnie, jeśli wcześniej mieliśmy do czynienia jedynie z wersją pudełkową. Jedną z bardziej popularnych odmian jest Matcha, pochodząca z Japonii. Ma w sobie dużo goryczki i działanie pobudzające. Kolejny znany rodzaj zielonej herbaty to Sencha, również pochodząca z Japonii. Jest to najpopularniejsza odmiana zielonej herbaty w kraju kwitnącej wiśni. Charakteryzują ją, mocno wyczuwalne, owocowe i korzenne nuty. Jako następny rodzaj, można wymienić Gunpowder. Jest to ulubiona odmiana zielonej herbaty w Chinach. Ma głęboki kolor i mocny, charakterystyczny smak. Z Chin pochodzi także Pi Lo Chun, która uchodzi za jedną z najsmaczniejszych odmian. Ma bardzo lekki, świeży smak, a także piękny owocowy aromat.

Kilka skutków ubocznych

Niestety spożywanie zielonej herbaty, może wywierać, także negatywne skutki, dla naszego organizmu. Zbyt duża ilość napoju, może doprowadzić do zaburzeń przyjmowania żelaza z pokarmów, w ekstremalnych przypadkach prowadząc do anemii. Pita na czczo może działać drażniąco na żołądek. Zbyt duża ilość herbaty może również wypłukiwać wapń, a także blokować wchłanianie kwasu foliowego, dlatego na spożywaną ilość powinny uważać głównie kobiety w ciąży. Także z uwagi na dużą zawartość kofeiny w listkach.

Napój młodości

Poza kilkoma minusami, które będą dokuczliwe, tylko podczas spożywania ogromnych ilości, zielona herbata to cudowny sposób, na spokój ducha i lepszą kondycję skóry, a także organizmu. Ma piękny zapach, świetnie smakuje, a jej właściwości potrafią zdziałać cuda. W krajach dalekiego wschodu dokłada się wielkich starań do sposobów jej parzenia, wierząc, że zielona herbata jest napojem młodości, który pity codziennie, pozwoli zachować dobrą formę i zdrowy organizm na lata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here